Slaapverlamming

Wat is slaapverlamming? Hoe ontstaat het? Hoe ga je er mee om?

 

Kort samengevat: slaapverlamming is een slaapstoornis.

Deze slaapverlamming komt voor tijdens het inslapen, of tijdens het wakker worden. Het bevindt zich eigenlijk tussen de periode van waakzaamheid en slaap. Je hebt dan het gevoel wakker te zijn, maar je kan je lichaam enkele minuten niet bewegen, alsof je dus verlamd bent. Ook spreken lukt dan niet.

Verlamming komt normaal voor tijdens de REM-slaap, om te voorkomen dat bewegingen uit onze dromen echt uitgevoerd zouden worden. Alleen de oogspieren, de longen en het hart zijn dan nog actief.

Slaapverlamming kan dus best beangstigend zijn als je plots wakker bent maar niet kan bewegen, zeker als dit gepaard gaat met hallucinaties. Tijdens zo’n hallucinatie kan je dingen zien, voelen of horen die heel eng zijn.

hoed!!!!

Zelf heb ik al meerdere keren een slaapverlamming gehad waarbij ik hallucineerde. Zo zag ik de allereerste keer een zwarte schim van een man met een hoed, die telkens dichter kwam tot hij op mijn bed zat. Vlak daarna zat er een ‘demonisch’ wezen (de incubus) op mijn borstkas, die mij probeerde te wurgen. Ik voelde toen een enorme druk op mijn borstkas en het leek alsof ik aan het stikken was. Aangezien ik niet kon bewegen probeerde ik te schreeuwen, maar zelfs dat ging niet want er kwam geen enkel geluid uit mijn mond.

Tijdens andere slaapverlammingen had ik ook last van tintelingen en vibraties over heel mijn lichaam, steeds met bijkomende hallucinaties. Meestal zie ik tijdens een verlamming een zwarte schim die steeds dichter komt of een ‘wezen’ dat op mijn bed zit, maar het is al gebeurd dat er boven mijn hoofd ook een soort demonisch wezen hing. Ik kan dat wezen beschrijven met een rood hoofd, witgele ogen die boos kijken en een paar geitenhoornen als oren.

LAM !!!

Een slaapverlamming meemaken is best eng, zeker als zoiets je overkomt voor de eerste keer en je niet weet wat het is. Ook weet je op voorhand nooit hoelang dit gaat duren. Ik liet het gebeuren tot het weer over was. Ik heb bijvoorbeeld na mijn eerste verlamming enkele dagen niet durven slapen omdat ik het zo eng vond.

Ik heb toen gezocht naar tips om zelf uit zo’n slaapverlamming proberen te geraken. Wat mij bijvoorbeeld goed geholpen heeft is om tijdens een verlamming mezelf te focussen op het bewegen van een vinger of een teen. Dit lukt wel alleen als je je angstgevoelens van die moment opzij zet. Zodra je je lichaam terug in beweging krijgt houden de verlamming en de hallucinaties op. Hier heb ik echt baat bij gehad!

Slaapverlamming komt bij mij meestal voor tijdens een periode van veel stress, slapeloosheid, oververmoeid zijn of een verkeerde slaaphouding aannemen zoals op je rug gaan liggen.

Aangezien het momenteel op psychisch vlak redelijk goed en stabiel met me gaat, heb ik nog weinig of zelden last van slaapverlamming. Ik kan niet zeggen dat ik dit nooit meer zal voorhebben, maar ik heb alvast geen schrik meer om te gaan slapen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: