Burn-out

Lieve allemaal,

afgelopen weken ging het niet zo goed met mij. Ik kon niet meer slapen, had gebrek aan energie, last van hartkloppingen, hoofdpijn, kon me nergens meer op concentreren en was continu chagrijnig. Ik ging met een lijstje vol klachten naar de huisarts, en kreeg te horen dat ik te maken heb met een soort burn-out. In deze blog vertel ik jullie over hoe dit ontstaan is, wat ik er aan gedaan heb en wat ik er in de toekomst aan zal doen om dit ‘monster’ te verslaan!

Welke factoren speelden een rol in het krijgen van mijn burn-out?

  • Perfectionisme: Omdat ik perfectionistisch ben, wil ik alles TE goed doen. Hierdoor verbruik ik het dubbele aan energie wat ervoor zorgt dat ik na mijn werk steeds uitgeput naar huis rijd. 
  • Huishouden: Eens ik dan thuis ben, begint al mijn werk gewoon opnieuw. Ik moet zorgen dat er ’s avonds eten op tafel staat, dat de was en de strijk gedaan is, dat er gepoetst word enz… En ja, ieder persoon moet zijn/haar huishouden doen maar voor iemand met psychische problemen vraagt dat meer energie. 
  • Gezin: Aangezien ik een gezin heb, waarvan een plusdochter met co-ouderschap, vraagt dit ook nog eens extra werk waardoor mijn laatste hoopje energie uiteindelijk helemaal op geraakt. Een kind opvoeden mag je niet onderschatten. Het is heel fijn om mijn plusdochter in huis te hebben en we zijn echt twee handen op één buik, al kijkt ze TE hard naar me op. Ze lijkt wel een ‘copy’ van mezelf, want overal waar ik ben vind je ze ook. Het voelt als een pleister die je niet meer van je arm krijgt en die blijft kleven. ‘Je raakt er niet van af’ om het cynisch te verwoorden. Het verstikt me, waardoor ik soms bang ben dat ik geen lucht meer krijg. Het beetje aan tijd dat er dan uiteindelijk nog over blijft, spendeer ik dan aan anderen waardoor ik voor mezelf geen tijd meer maak. Kortom: Mijn ‘me-time’ die heel belangrijk voor me is, valt ook nog eens weg. 
  • Slaappatroon: Mijn hoofd is overdag zo actief geweest dat ik ’s nachts nog steeds geen rust kan vinden en alleen maar kan piekeren. Hierdoor heb ik een gebrek aan slaap en dit zorgt ervoor dat ik minder energie heb en altijd moe ben. Ook word ik soms erg futloos en chagrijnig hierdoor. Het verbetert mijn stemming alleszins niet.

Wat heb ik de afgelopen weken gedaan aan mijn burn-out?

De huisarts schreef me twee weken thuis van het werk, met de bedoeling om weer helemaal tot rust te kunnen komen. Ik moest tijdens deze twee weken activiteiten doen die ik leuk vind of waar ik rustig van zou worden. 

Omdat ik veel piekerde en hierdoor te weinig slaap had, schreef de huisarts Alprazolam voor. Dit is medicatie die gebruikt word bij angsten maar die ook het piekeren verminderd waardoor je rustiger word in je hoofd. Aangezien ik twee keer per dag een redelijk hoge dosis moest innemen, werd ik hier heel suf van. Het enige wat ik nog kon doen was overdag op de bank liggen en in slaap vallen door de sufheid. 

Dit gaf me een gefrustreerd gevoel, omdat ik door de sufheid geen activiteiten kon uitvoeren. Ik kreeg continu huilbuien uit vermoeidheid en ik had het idee dat ik me niet beter zou gaan voelen door de medicatie. Daarom besloot ik na de eerste week om de medicatie alleen ’s avonds in te nemen zodat ik wel beter kon slapen maar de volgende dag minder suf zou zijn. 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik er nog steeds een beetje suf van was, maar het lukte me af en toe wel om overdag korte activiteiten te doen. Helaas had ik nog steeds een groot gebrek aan energie, want toen ik met mijn man even de stad in ging, was ik zo moe dat we naar huis moesten zodat ik terug op bed kon gaan liggen om wat bij te slapen. Ik voel me nog steeds enorm gefrustreerd dat ik bijna niks kan doen door de vermoeidheid.

Hoe ga ik aan mijn burn-out werken in de toekomst?

  • Ik ga terug werken om mijn dagelijkse routine te hebben. 
  • Ik ga hulp toelaten van mijn partner.
  • Ik ga meer tijd voor mezelf inplannen om leuke activiteiten te doen.
  • Ik ga meer bewegen om me terug lekker in mijn vel te voelen. 
  • Ik ga een gezonde levensstijl aanhouden om meer energie te krijgen.
  • Ik ga zorgen voor een betere nachtrust door te minderen met cafeïne gebruik, niet te roken voor vlak voor het slapengaan, geen smartphone of tablet meer te gebruiken voor het slapengaan en op een vast tijdstip naar bed te gaan. 

Ze zeggen steeds dat ‘alle beetjes’ helpen dus ik ben ervan overtuigd dat ik me na enkele weken al een stuk beter ga voelen, al zal ik wel veel tijd nodig hebben om mezelf terug helemaal in orde te krijgen zoals vóór de burn-out. Alle tips zijn welkom!

Liefs,

Lisa

68283975_1842536379182707_2367585784023744512_n.jpg

I’d like to say I’m ok but I’m not.

 

 

 

2 Comments on “Burn-out

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: