Terugval in mijn eetstoornis…

Toen ik vorig jaar mijn man (toen nog vriend) leerde kennen, zat ik nog heel diep vast in mijn eetstoornis. De maanden die daarop volgden waren ontzettend zwaar, omdat mijn leven plots een enorme ‘boost’ kreeg in de positieve richting. We gingen samenwonen, ik begon aan een leuke job en kreeg er een fantastische plusdochter bij. Het waren allemaal stappen in de goede richting, maar omdat deze allemaal zo snel gingen kreeg ik vaak een mentale inzinking waardoor ik heel emotioneel was en mijn eetstoornis hierdoor terug  heel sterk aanwezig was.

Toen al die positieve veranderingen in mijn leven eindelijk stabiel waren, kon ik de eetstoornis telkens weer een stukje loslaten. Dit ging allemaal heel goed voor een lange periode, tot ik jammer genoeg sinds een maand geleden weer een enorme terugval heb. Waarom juist weet ik niet precies. Ik denk dat het vooral komt doordat ik nu zoveel stabiliteit heb in mijn leven en oprecht gelukkig ben, waardoor ik minder zorgen heb en ik mijn ‘piekertijd’ (die minder aanwezig is) dus besteed aan de eetstoornis.

Ik baal ontzettend van dit gebeuren, en moet veel moeite doen om mezelf geen mislukking te vinden. De afgelopen weken heb ik mezelf terug uitgehongerd, en deed ik er alles aan om dagelijks zo weinig mogelijk calorieën binnen te krijgen. Doordat ik mezelf uithongerde had ik nog net genoeg energie om te gaan werken, maar voelde ik me verder enorm uitgeput, hongerig en duizelig. Om het dan nog helemaal af te maken kreeg ik in de afgelopen week ook terug eetbuien waarna ik ging braken, als gevolg van al die weken bijna niks te eten.

Toen ik enkele dagen geleden op de weegschaal ging staan, zag ik dat ik terug op het randje zit van ondergewicht. Ik besef heel goed dat dit fout is, zeker na al die keren dat ik mijn eetstoornis weer een stukje heb kunnen verslaan en ik bijna bovenaan die hoge berg was. Een terugval kan altijd gebeuren, want dat heb ik al vaak gehad. Ik mag er gewoon niet in blijven hangen en na een maand lang geen controle meer te hebben word het tijd dat ik mezelf dringend terug ga herpakken!

Het was moeilijk, maar ik heb deze week mijn uiterste best gedaan om een oplossing te zoeken voor dit langdurige probleem. 

  1. Ik heb mijn lieve diëtiste gemaild om haar te vertellen over mijn terugval. Het lukt haar altijd om mij dat kleine beetje motivatie te geven dat ik net mis om terug te vechten tegen die eetstoornis!
  2. Ik heb een eetlijst opgesteld met 3 volwaardige en gezonde hoofdmaaltijden, waar veel afwisseling in zit zodat het niet eentonig word en ik voldoende voedingsstoffen binnen krijg. (Dit heeft in het verleden ook goed geholpen!)
  3. Ik heb een lijstje gemaakt waar alle voordelen opstaan van voldoende en gezond te eten, zowel op lichamelijk vlak als op psychisch vlak. Dit kan motiverend werken.
  4. Ik heb mijn man toegelaten in mijn herstelproces en zal zijn steun accepteren. Hij vond mijn eetlijst goed en heb met hem afgesproken dat ik wekelijks een zelfevaluatie maak en als ik op termijn blijf afvallen, dat ik iets toevoeg aan mijn eetlijst.
  5. Ik probeer ook nog een andere manier te vinden om met mijn emoties om te gaan, in plaats van steeds weg te vluchten in de eetstoornis.

Ik weet dat dit herstelproces weer zwaar zal worden, want het is de ‘zoveelste’ keer en het begint echt wel vermoeiend te worden… Ik heb in het verleden al zoveel overwonnen behalve de eetstoornis, en omdat dit het enige probleem is wat mijn levensvreugde nog steeds beïnvloed, wil ik er deze keer geen 100% maar 200% tegen vechten!

Ik weet dat ik er in dit proces niet alleen voor sta, en dat geeft extra moed om dat volledige herstel toch nog maar eens te proberen!

I’m going to beat my eating disorder! 

Liefs,

Lisa x

60904862_1029614084093318_7331694480635985920_n

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: